Codzienne odżywianie nie może nie wpływać na nasz nastrój w mniej lub bardziej bezpośredni sposób. Spożywanie kawałka czekolady lub dowolnego deseru z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz nastrój. Radość dla podniebienia i umysłu, która rozświetli nawet najciemniejsze dni.
Krótko mówiąc, jedzenie może być panaceum na nasze bolączki, choćby chwilowe, bo zaraz po degustacji musimy uporać się z równowagą.Równowaga między widelcem a dłonią wagi jest zawsze niezbędna, nawet przy potrawach w dobrym nastroju.
Kolory niewątpliwie odgrywają ważną rolę w nastroju osób przygotowujących się do jedzenia. Piękny jasny kolor może cieszyć zarówno smak, jak i oczy, a co za tym idzie, nastrój. Ale to substancje zawarte w różnych produktach spożywczych sprawiają, że jesteśmy szczęśliwi.
Witamina C, pełna energii i szczęścia
Witamina C to jeden z pierwiastków, który może wywołać piękny uśmiech na każdej twarzy. Wyładowanie energii, które odbija się na poczuciu szczęścia i spełnienia. Zwłaszcza podczas letnich upałów, upały mogą mieć destrukcyjny wpływ na ogólne samopoczucie, a tym samym na nastrój.
- Tak więc zielone światło dla kiwi, pomarańczy, mandarynek, a dla odważniejszych, nawet cytryny i grejpfruta.
- Zaleca się również paprykę, o ile spożywa się ją daleko poza godzinami wieczornymi, oprócz owoców.
A co z wiśniami, jagodami i truskawkami? Cukry we właściwym miejscu i do spożycia w najsmaczniejszych deserach, stanowią również kopalnię przeciwutleniaczy o działaniu przeciwstarzeniowym godnym najlepszych kremów. Znaczna ilość serotoniny jest również w stanie poprawić koncentrację i pamięć: prawdziwe panaceum dla tych, którzy zmagają się z okropną letnią sesją.
Witamina C
Ryby i sery: kopalnia witaminy D i B1 Ale nie tylko witamina C, nawet D może być cenną pomocą dla osób poszukujących dobrego nastroju. Jest to substancja obecna w znacznych dawkach w żółtkach jaj, rybach takich jak łosoś, makrela, śledź i barwena oraz w świeżych serach. Pokarmy zawierające witaminę B1 są również niezbędne, aby zapewnić dobry nastrój, a także być niezbędnym źródłem energii. Substancja towarzysząca cynkowi i kwasowi foliowemu w płatkach owsianych i pełnych ziarnach.
Jedz zdrowo i żyj szczęśliwie: znaczenie warzyw
Prawdziwą kopalnią minerałów i witamin są wszystkie warianty warzyw z zielonymi liśćmi, takie jak brokuły i szpinak. Magnez jest kolejnym ważnym sprzymierzeńcem w walce ze zmęczeniem i poczuciem słabości, oprócz towarzyszącego im złego samopoczucia. Jest to substancja obecna w dużych ilościach w migdałach i orzechach włoskich oraz pestkach dyni i słonecznika.
Warzywa
Ciemna czekolada, efekt przeciwstarzeniowy, który daje uśmiech Ale to właśnie gorzkie kakao z wysoką zawartością endorfin jest prawdziwym panaceum na nastrój. Jest to pokarm bogaty w substancje polifenolowe, które mogą ograniczać postępy starzenia.
Mało kto wie, że zawarte w czekoladzie substancje bioaktywne, główne promotory dobrego samopoczucia, mogą wywoływać rodzaj uzależnienia, zwłaszcza u osób cierpiących na wahania nastroju.
Krótko mówiąc, czekolada może wywołać pewne uzależnienie, „dobry lek” o korzystnym wpływie na nasz organizm, o ile jest spożywany w odpowiednich limitach. Nazywa się to efektem „łaknienia” i jest kompulsywnym uczuciem jedzenia coraz częściej pokarmów, które są w stanie poprawić nasz nastrój. Satysfakcjonujące zachowanie, które aktywuje neuroprzekaźniki, co ma również wpływ na stres.